Selecteer een pagina

Op zoek naar de voor jou voordeligste woonlening? Sinds 1 april 2017 zou dat proces wat vlotter moeten verlopen. Vanaf die datum trad immers een nieuwe wetgeving in werking voor hypothecaire kredieten, die meer transparantie, duidelijkheid en uniformiteit tussen kredietoffertes biedt. Via een Europees gestandaardiseerd informatieblad kunnen de consumenten de kredietoffertes beter vergelijken. Let wel: de consument moet wel nog altijd de verschillende banken raadplegen als hij de verschillende offertes met elkaar wil vergelijken.

Jaarlijks kostenpercentage

Nieuw is ook het jaarlijks kostenpercentage. Het JKP drukt uit hoeveel kosten er in totaal bij een hypothecaire lening komen kijken. Deze omvatten zowel de schattings- en waarborgkosten bij de bank als de notariskosten met inbegrip van de te betalen registratierechten en het hypotheekrecht.

Beperking dossierkosten

Sedert 1 april 2017 geldt ook een beperking op de dossierkosten. Voor een hypotheek mogen nog maximaal 500 euro dossierkosten worden aangerekend. Voor de combinatie van een overbruggingskrediet met een nieuw krediet is dat maximaal 800 euro. Bij een eerste herfinanciering mag maar de helft van de kosten voor een initiële lening worden gevraagd. Wie een tweede herfinanciering wil binnen de 12 maanden betaalt hetzelfde bedrag als bij een initiële lening. (kcw/belga)