Selecteer een pagina

Heb je een woning op het oog, maar ben je nog niet helemaal zeker of je het allemaal rond zal krijgen? Stel jezelf dan zeker deze drie vragen voor je de koopakte ondertekent. Zo klopt ook het financiële plaatje van je droomhuis.

Een huis kopen, betekent ook dat je o.m. registratiekosten, notariskosten, kredietkosten (de hypothecaire inschrijving of hypothecaire volmacht) en de dossierkosten betaalt. Dat maakt de totaalsom van jouw project. Dan komt het grote moment: op zoek naar een bank die jou een lening geeft.

Hoeveel mag en wil ik afbetalen?

Het lijken twee dezelfde vragen, maar ze zijn toch verschillend. In de praktijk is het vaak zo dat de bank je méér wil lenen dan het bedrag dat jij op het einde van de maand comfortabel vindt om van te leven. Het is daarom de kunst om je eigen leencapaciteit goed in te schatten. Neem het bedrag van je huur of de afbetaling van je lening. Tel daarbij het bedrag dat je per maand kan sparen op. Je hoeft ook niet je hele spaarpot in je huis te stoppen. Zorg dat je een gezonde financiële buffer overhoudt. Zo hoef je geen dure persoonlijke lening af te sluiten als je een tegenvaller hebt. Uiteraard trek je van deze bekomen leencapaciteit de meerkost af van de energievoorzieningen als deze duurder uitvallen voor de nieuwe woning. Breng ook een post in rekening voor de jaarlijkse onroerende voorheffing en de onderhouds- en herstellingskosten die je zult moeten betalen als eigenaar. Heb je nog een kinderwens of heb je kinderen, sta dan ook even stil bij de eventuele meerkost van kinderen. Of misschien wil je wel één van de volgende jaren minder gaan werken. En allicht wil je nog sparen. Allemaal zaken om mee rekening te houden.

Wat is mijn koopbudget?

Als je weet hoeveel je per maand kan en wil afbetalen, kan je berekenen hoeveel je daarmee kan lenen bij een bepaalde leenvorm, leenformule, rentevoet en looptijd. Tel daarbij het kapitaal op dat je zelf inbrengt en je weet hoeveel je voor een instapklare woning (alle leen- en aankoopkosten en voorzieningen om het in orde zetten van de woning inbegrepen) mag uitgeven.
Verkijk je niet op die rentevoet alleen: het gaat erom hoeveel je betaalt over de hele looptijd. Extra kosten voor een rekening met loondomiciliëring, voor een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering kunnen tot 20 procent van je totale kosten oplopen. Vergelijk daarom objectief en win neutraal advies in.

Wat als ik het woonkrediet niet rondkrijg?

Het voorschot kwijtspelen als de verkoop niet rond is, het kan. Bij het kopen van een huis kan je jezelf als koper beschermen door een opschortende voorwaarde op te nemen in de verkoopscompromis. Met zo’n beschermingsclausule spreek je een termijn af waarbinnen jij als koper laat weten of je krediet is toegekend. Is dat niet het geval, dan gaat de verkoop niet door en ben je je voorschot niet kwijt. (bron: Immotheker Finotheker / kcw)